Järn är viktigt för syretransport och bildning av röda blodkroppar. Det bidrar även till minskad trötthet. I människans lever, mjälte och benmärg lagras bland annat järn och är också en väsentlig beståndsdel i myoglobin. Myoglobin är en viktig syrebindande molekyl som man hittar i människans muskelceller.
Hur får man i sig järn och hur mycket behöver man?
Järn kan man få i sig via exempelvis inälvsmat som blodpudding och lever. Ägg, skaldjur och kött innehåller också järn. Bland vegetabiliska livsmedel finns det till exempel i nötter, frön, baljväxter och fullkornsprodukter. Järn kan förekomma i olika typer av multivitaminer, är vanlig i kosttillskott men går även att köpa som en enskild mineral.
Kroppens upptag av järn är ganska låg, om man jämför med andra typer av näringsämnen. Lider man av järnbrist tar man automatiskt upp mer järn från maten man konsumerar tillskillnad från en annan person med fyllda järndepåer. Hos exempelvis spädbarn, är järntillgängligheten extra viktig under perioder där järndepåerna håller på att byggas upp.
Brist på järn
Järnbrist kan förekomma om man det man får i sig via maten inte är tillräckligt mycket för att ersätta det kroppen förlorar vid exempelvis blodförluster. Brist på järn drabbar oftare tonåringar, kvinnor som är gravida eller kvinnor som lider av stora mensblödningar.
Den absolut vanligaste orsaken till järnbristanemi i Sverige är på grund av mensblödningar.