Grundämnet selen ingår i enzymer som skyddar cellerna mot oxidativ stress och är ett grundämne som existerar i jorden. Selen fungerar även som antioxidant och har flera funktioner i människokroppen.
Hur får man i sig selen och hur mycket behöver man?
Vi hittar selen i nästan all typ av mat, dock varierar halterna. Ägg, fisk, nötter/fröer, ost, inälvsmat och mjölk är de livsmedel som innehåller mest selen. Marken i Sverige är selenfattig vilket innebär att vegetabilier odlade här har låga halter, per dag får vuxna vanligen i sig cirka 40 till 50 mikrogram selen.
Selen kan förekomma i olika typer av multivitaminer och i kosttillskott som hjälper oss att bibehålla normal hud, naglar och hår.
Brist på selen
Hjärtmuskelförändringar kan exempelvis förekomma vid allvarlig brist på selen. Lindrig brist på selen påverkar kvalitén på naglarna och håret kan också påverkas vid låga nivåer av selen.