Vitamin B12, också kallad kobalamin, är nödvändig för bland annat cellernas ämnesomsättning, bildningen av blodkropparna och är också väsentlig för nervsystemets funktion.
Hur får man i sig vitamin B12 och hur mycket behöver man?
Animaliska livsmedel som exempelvis kött, fisk, ägg, skaldjur, mjölk, ost och lever innehåller vitamin B12. Inaktiva former av vitamin B12 hittar vi i vegetabilier, dessa former av vitamin B12 kan dock kroppen inte tillgodogöra. Därför är det viktigt för veganer att få i sig vitamin B12 via tillskott, alternativt tillräckliga mängder av berikade livsmedel.
Både mjölprodukter och ägg innehåller vitamin B12 men intaget för lakto-ovo-vegetarianer kan riskera att bli för låg. Drycker som havre-, sojadryck och risdryck berikas bland annat med vitamin B12, dock inte de ekologiska varianterna.
Brist på B12
Anemi (blodbrist) samt neurologiska symptom kan uppstå vid brist på vitamin B12.