Zink bidrar till ett normalt och fungerande immunförsvar och är en livsnödvändig mineral. Den påverkar omsättningen av kolhydrater, fett, proteiner, nukleinsyror men också en del vitaminer som exempelvis vitamin A.

Hur får man i sig zink och hur mycket behöver man?

Zink hittar man i mejeriprodukter, kött, fullkornsprodukter och inälvsmat. Andra produkter som är rika på zink är ost, nötter och musslor. Animaliska proteiner underlättar upptaget av zink.

Hur mycket zink man behöver varierar beroende på kön, ålder och rekommendationerna gäller för en blandad animalisk, vegetabilisk kost. Konsumerar man mat som är strikt vegetariskt rekommenderas ett intag som är 25–30 procent högre. Zink brukar förekomma i kosttillskott naglar, hår och hud och i en del produkter för immunsystemet.

Brist på zink

Hos barn kan brist på zink ge tillväxthämning och störd utveckling. Hudförändringar, sämre sårläkning, hämmad tillväxt, håravfall och beteendestörningar är symtom som kan uppstå hos vuxna vid brist av zink.

Livsmedelsverket
Näringswiki

Mivitotal_Zink_800x800.png

Du hittar zink i dessa produkter